Museum en Muziek Tips

12-10-2014

Beste Vrienden, Museum- en Muziek tips

Musea zijn volop aan het adverteren met hun herfst/winter tentoonstellingen. Graag willen wij een paar tips met U delen, allereerst met de focus op Hofstad Den Haag. In het Gemeentemuseum in Den Haag is op zaterdag 7 februari van 12.00 – 13.00 uur een lezing over de Romantische Mode uit de negentiende eeuw ingeleid door Carien Kanters.

Twaalf zalen zijn in scene gezet met referenties naar klassiekers uit de literatuur zoals Eline Vere, mr. Darcy uit Pride en Predjudice, de familie Kegge uit de Camera Obscura. De lezing kost € 17.50 exclusief de entree van het museum. U kunt via www.vrijeacademie.nl kaarten reserveren. Met het openbaar vervoer is het te doen in 2.20 minuten, met de bus naar Rotterdam Zuidplein/ metro centraal, metro Den Haag centraal en de tram naar het museum.

Kunstenaar Mark Rothko is tot 01-03-2015 te zien met zijn bijzondere schilderijen

Ook in het Gemeente Museum Mark Rothko. Hij was van Joods-Russische afkomst en groeide vanaf zijn tiende op in Amerika. Niets in zijn afkomst of familie lijkt hem te hebben voorbestemd om kunstenaar te worden. Hij kwam dan ook pas relatief laat en min of meer toevallig tot de ontdekking dat schilderen iets voor hem zou kunnen zijn. Hij volgde enkele opleidingen, maar is zichzelf altijd voornamelijk als autodidact blijven zien. De laatste jaren van zijn leven stonden in het teken van een verslechterde fysieke en geestelijke gezondheid. Het kleurgebruik van de kunstenaar werd in die laatste periode somberder en donkerder. In 1970 maakte hij een einde aan zijn leven.  Er zijn ook lezingen over hem te reserveren.

Mauritshuis Den Haag

Het pas geopende Mauritshuis is het thuis van de beste Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van dit zeventiende-eeuwse monument.

Dichter bij huis is ook van alles te doen, te horen en te zien.

Eerste wereldoorlog

Het is u vast niet ontgaan dat er in Zierikzee aandacht besteed wordt aan de 1e wereldoorlog. Op zolder in het Stadhuismuseum is de expositie van Bom tot Beiaard nog te zien tot en met 11 november. Zeer de moeite waard om hier kennis van te nemen. Als Vriend heeft u gratis toegang met uw poorterkaart of de museumjaarkaart. In de Nieuwe Kerk is op 1 november het concert Sunrise een aanrader, een herdenkingsconcert n.a.v. de 1e wereldoorlog. Op de website van Waisisi kunt u kaarten reserveren.

Dikke Toren

Mocht u de Empire kostuums in de Dikke Toren nog niet gezien hebben, dan kan dat nog tot 30 oktober, de toegang is gratis. Er zijn nog enkele boekjes beschikbaar. Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 16.00 uur is de Dikke geopend. Wie weet wordt u de 60.000 ste bezoeker!

 

Met Vriendelijke groet namens de Stichting Vrienden,

Luitzen Bijlsma, Gera Klijnsma, Stella Venema en Baukje BijlsmaLogo Meekrap

 

 

 

Reacties zijn gesloten.