Gastcolumn Wim Joppe over de Schilder van het Onmogelijke

Ben Joppe Schilder van het Onmogelijke

 

Ben JoppeBen Joppe werd geboren op 21 januari 1915 in Zierikzee in het familie “Stamslot” in de Poststraat. Op 4 jarige leeftijd, direct na de geboorte van zijn broertje Daan werd hij wegens ernstige ziekte van zijn moeder ondergebracht bij drie ongetrouwde kunstzinnige tantes. Na de lagere school volgde hij de HBS in Zierikzee waar hij medeoprichter van het schoolblad Contact was. Tijdens een studie bouwkunde en letterkunde werd hij opgeroepen voor de militaire dienst en ging met groot verlof als reserve luitenant in december 1939!! In januari 1940 werd hij in dienst van Jacoberg/Lindetevis via Antwerpen naar Nederlands Indië gestuurd waar hij tijdens de inval van de Japanners werd ingezet in het leger. Hij kwam terecht in een krijgsgevangenkamp in Sarawak op Brits Borneo. Na de bevrijding ging hij weer aan de slag bij Jacoberg.

Vanaf zijn jongste jeugd was hij zeer geïnteresseerd in kunst en maakte zelf soms wat kleine schilderijtjes. Tijdens zijn verblijf na de oorlog op Bali kwam hij terecht in de kunstenaars kolonie in Ubud op Bali, waar hij kennis maakte met de later beroemd geworden kunstschilder Rudolph Bonnet. In de jaren ’50 werd hij uitgezonden naar Japan en hier ging hij naast zijn werk voor Jacoberg aan de slag met schilderskunst. Hij maakte kennis met de Hanga cultuur en begon afdrukken te maken van houtsnedes die hij monoprints noemde. Deze monoprints vonden de Japanners zo goed dat hij de 1e prijs won in een contest en hij werd hierdoor “wereldberoemd” in Japan. Enige tijd later werd zijn werk geëxposeerd in Parijs.

Ben Joppe SchilderijVanwege zijn uitgebreide kennis van Japan en zijn grote belangstelling voor muziek werd hij gevraagd door Philips om de grammofoonplaten van Philips te introduceren in Japan. Dat heeft hij met veel succes gedaan. Vervolgens werd hij aangesteld als directeur van het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Osaka. In deze tijd ontving hij veel hooggeplaatste gasten en maakte hij onder andere kennis met Bernard Haitink. De kennismaking met Haitink had tot gevolg dat Ben persoonlijk secretaris van Haitink werd, wat hij maar liefst 20 jaar lang tot zijn 72ste heeft gedaan. Zijn liefde voor muziek kwam hier optimaal tot zijn recht en deze inspiratie kwam ook tot uitdrukking in zijn schilderwerk.

De laatste 20 jaar van zijn leven werden besteed aan de schilderskunst wat tot gevolg had dat er meer dan 700 werken werden geproduceerd. Al voor zijn overlijden werden deze ondergebracht in de Stichting Ben Joppe. Het doel van de stichting is het werk onder de mensen te brengen door middel van exposities en verkoop. De opbrengsten zijn bestemd om jonge talentvolle kunstenaars verder op weg te helpen.

Wim Joppe

Reacties zijn gesloten.