Winnaar Prijsvraag Franse Avond bekend!

Rondleiding Jan de Jonge door Peter PriesterDe prijsvraag van de Franse avond luidde als volgt. “In 2013 bezocht Koning Willem Alexander en Koningin Maxima Zierikzee. De kosten bedroegen circa € 22.000,=. In 1809 bracht Koning Lodewijk Napoleon een bezoek aan Zierikzee. Het hoogtepunt was het diner en bal in het Stadhuis. Hoeveel denkt u dat dit festijn heeft gekost omgerekend in Euro’s van nu?”

Omgerekend met het model van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, een Instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen levert dit het volgende resultaat. De kosten van het bezoek van Lodewijk Napoleon aan Zierikzee bedroegen fl.8000,=. Dit bezoek was in het jaar 1809. Het bedrag van toen vertegenwoordigt een koopkracht van fl. 123 621,43 of € 56096,96 in het jaar 2012.

De conclusie is dat de Oranjes aanzienlijk goedkoper zijn. Anders gesteld begin 19e eeuw was Nederland en Zierikzee armlastig. Het bezoek van Lodewijk Napoleon was in feite erg duur. Het bedrag is betaald uit  het legaat van  Burgemeester Pieter Mogge.

In Totaal hebben 35 bezoekers meegedaan. De beste acht uitslagen zijn hierna weergegeven. Niet is gerekend met de kleinste absolute verschillen maar met de kleinste vermenigvuldigingsfactor. De meeste mensen schatten de kosten veel te laag.

De volgende deelnemers waren het dichts bij de oplossing. De heer Jan de Jonge uit Tholen is de duidelijke winnaar. Van harte gefeliciteerd. Een bijzonder detail is dat de heer Jan de Jonge zelf een uitgebreide studie gemaakt heeft over Napoleon Bonaparte op Tholen. De heer Jan de Jonge is rondgeleid in het Stadhuismuseum en in het depot onder leiding van de conservator Peter Priester.

Naam Woonplaats Antwoord in €
Sj. Ennenga Zierikzee 8.250