Nieuwsflits Uitnodiging Tentoonstelling

Aan de Vrienden van het Stadhuismuseum Zierikzee

Het Stadhuismuseum begint het zomerseizoen 2015 met twee nieuwe exposities. In het Auditorium is tot en met 6 september 2015 de tentoonstelling ‘Portretsilhouetten, het ‘Face’-book van de 18e en 19e eeuw’ te zien. Tegelijkertijd is de Grote zaal ingericht met tekeningen van de kunstenares Sonja Toebes uit Zierikzee. Graag wil ik u, als Vriend van het Stadhuismuseum uitnodigen voor een speciale avondbezichtiging van deze twee tentoonstellingen op

donderdag 23 april om 19.30 uur.

Na een welkomstwoord kunt u op eigen gelegenheid de twee exposities bezichtigen. Na afloop is er gelegenheid om elkaar informeel te ontmoeten in het museumcafé. Ik hoop u donderdag 23 april te mogen ontvangen in ons Stadhuismuseum.

Albert A.J. Scheffers
Interim-manager en kwartiermaker verzelfstandiging Stadhuismuseum

Over de exposities

Een verborgen schat, tekeningen van Sonja Toebes (1929)

Poster Sonja ToebesDeze expositie is tot 31 juli 2015 te zien in de Grote zaal. Het bezoeken van deze tentoonstelling is voor velen een kennismaking met en ontdekking van het bijzondere werk van deze tot nu toe weinig bekende kunstenares uit Zierikzee. De titel van deze expositie heeft dan ook de titel Een verborgen schat gekregen. Want de tekeningen van Sonja Toebes zijn van dusdanig niveau dat ze als een artistieke schat beoordeeld kunnen worden.
Recensenten omschrijven haar werk als mensgericht, gevoelig en met een oog voor detail. Met slechts enkele lijnen weet zij verschillende stemmingen weer te geven. “Met weinig zegt ze heel veel” is misschien wel de meest treffende omschrijving van het bijzondere oeuvre van deze kunstenares. Als lid van het Zeeuws Model Collectief toont ze in de kerk van Burgh eenmaal haar “verborgen schatten” aan de buitenwereld. De tentoonstelling in het Stadhuismuseum Zierikzee is de eerste solo-expositie van deze bijna 86-jarige kunstenares op Schouwen-Duiveland.

Portretsilhouetten, het ‘Face’-book van de 18e en 19e eeuw.

PortretsilhouettenOnder de titel ‘Portretsilhouetten, het ‘Face-book van de 18e en 19e eeuw’ besteedt het Stadhuismuseum Zierikzee het komende seizoen aandacht aan het fenomeen van het zwarte profielportretje.
In de tijd dat de fotografie zijn intrede nog moest doen was het zwarte profielportretje (het silhouet) een manier om het beeld van iets of iemand vast te leggen en op een eenvoudige manier te verspreiden. Een aantal van deze silhouetten is tot en met 6 september te zien in de tentoonstelling Portretsilhouetten, het `Facebook`van de 18e en 19e eeuw.

Deze portrettengalerij in zwart beperkt zich niet tot de 18e en 19e eeuw. Wie goed kijkt ziet dat ook de silhouetten van burgemeester G.C.G.M.Rabelink en de wethouders A.M.J. van Burgh, A. Verseput en C.H. van den Bos in deze expositie zijn opgenomen. Daarnaast is er ook ruimte vrijgemaakt voor de silhouetten van kleurrijke Schouwen-Duivelanders van nu. Dat kan iemand zijn die zich op bijzondere wijze inzet voor zijn kern of iemand die door andere kwaliteiten tot de categorie bijzondere Schouwen-Duivelanders gerekend kan worden. De opzet is om vanaf begin mei wekelijks een portret in zwart vergezeld van de ingezonden motivatie aan deze tentoonstelling toe te voegen Het is de bedoeling dat tijdens de tentoonstelling wekelijks iemand aan de expositie wordt toegevoegd, zodat alle kernen zijn vertegenwoordigd.